Framgångsrecept för svensk industri - Peters artikel i DN
Ännu en artikel på första sidan på DN.se - Peter Modig berättar..
Här är framgångsreceptet för svensk industri
Svensk industri står inför stora utmaningar. Den globala konkurrensen är hårdare än någonsin.Men Peter Modig, vd för konsultföretaget Level21, har framgångsreceptet klart för sig.
– Det är viktigt att ha en långsiktig vision. Men samtidigt måste svenska industriföretag bli snabbare på att uppnå sina delmål. Det är viktigare och viktigare i snabba förändringar att våga välja bort vissa affärer och fokusera på utvalda delar av verksamheten, säger han.
Att styra ett företag och hänga med i de senaste trenderna har alltid varit svårt. Det går att spåra långt tillbaka i historien. Se bara på Nokia AB som gjort en otrolig resa. Under en period var företaget ledande i Norden, nu brottas man med problemet hur man ska hantera konkurrenter som sprungit om dem på flera sätt.
Idag är industribranschen om möjligt snabbare än någonsin. Det gör att det är viktigare än någonsin att kunna ta snabba beslut och också stå för dem.
– Vi som konsulter älskar processer och mättal, men du måste göra jobbet. Du vinner inte en fotbollsmatch genom att mäta anfallen utan genom att anfalla, säger Peter Modig.
Fokusera på verksamheten
Stora globala organisationer brottas ständigt med problemet hur man ska kommunicera internt genom hela verksamheten.
– När vi kommer utifrån som konsult kan vi se hur man borde organisera och hur processen borde se ut. Vi ser vad mellancheferna står inför för dilemman. Ett misstag som många organisationer gör är att de försöker kontrollera och mäta mer, istället för att koncentrera sig på människorna och resultatet.
Inriktad på industribranschen
Level21 är ett konsultföretag som inriktar sig mot industribranschen. Företaget startade 2004 med målsättningen att hjälpa industriföretag att omsätta teori och strategi i praktiken.
– I ett modernt företag kan du inte styra uppifrån, du måste få igenom det i hela företaget. Det fanns en stor brist på lyhördhet och förståelse för hur organisationer ska styras och mellanchefer tas om hand. Bakgrunden till att vi behövs är att skillnaden mellan det som ledningen satt som mål och det som organisationen levererar är för stor.
Tänk kortsiktigt för att lyckas långsiktigt
Level21 pekar på framförallt två anledningar till att en organisation inte uppfyller sina mål. Det kan dels bero på att organisationen inte gör det de ska. Men det största skälet är snarare att förändringstempot är så stort. Även om företagen vill sätta upp långsiktiga mål, så är det närmast omöjligt att säga hur framtiden ser ut om tre år.
– Den ökade osäkerheten tror vi är det nya normala. De flesta företag har en organisation som bygger på att framtiden är förutsägbar. Men där måste man ställa om. Det är lättare att förutsäga morgondagen än vad som händer om en månad. Därför är det viktigt att företagen blir snabbare och har tydliga delmål för att uppnå sina stora mål.
”Gör inget själv som någon annan kan göra”
Inom den svenska industribranschen är det många företag som fokuserar mycket på att kostnadseffektivisera sin verksamhet. Men samtidigt går det att vara smartare på att korta ner produktionstiden. Ett knep är exempelvis att använda sig av andra företags produktion. Ett exempel på det är Apple, som ju använder Samsungs minnen och skärmar i sina datorer. På det sättet kan de fokusera på den färdiga produkten och behöver inte skapa en helt ny produkt inför en nylansering.
– Man måste inte göra allting själv. Många företag kan snabba upp sin process från beslut till färdig produkt på det sättet. Gör inget själv som någon annan kan göra.
Peter Modigs fem knep som gör ditt företag snabbare och mer lönsamt:
1. Prioritera bort, fokusera på och skilj ut det som är centralt viktigt.
2. Utgå alltid från en helhetsbild, se summan av alla delar i processen.
3. Försök inte göra mer än du har resurser till. Överlasta inte.
4. Se till att det finns vettiga och accepterade processer. De som jobbar i processen ska förstå och ha mandat att ändra i den.
5. Gör inget själv som någon annan kan göra.